O ateliéru



Tvorba keramických plastik mě dlouho fascinovala. Vystudovala jsem uměleckou školu a vždy jsem snila o místě, kde mé představy dostávají hmatatelnou podobu. Postupem času tak vznikl u našeho rodinného domu zahradní ateliér.

Stavba z přírodních materiálů symbolizuje mou práci. Drtivá většina tvorby představuje výjevy z přírody, odkud čerpám inspiraci. Především se jedná o mrazuvzdorné keramické sochy zvířat, keramické dekorace na zahradu, plastiky do interiéru a bytové doplňky.

Veškeré plastiky tvořím s jasným cílem, aby doladily a zútulnily zahrady nebo obydlí svých majitelů. Každý výrobek je originál, kterému věnuji maximální péči. Žádná sériová výroba, ale poctivá ruční práce. Výroba keramické sochy proto trvá několik týdnů. Všechny kusy jsou jedinečné, tak trochu jsou odrazem mojí duše i momentální nálady.

Výstava v Galerii Anděl v Olomouci

Jak to všechno začalo

Po absolvování umělecké školy jsem pracovala v keramické dílně v Telči. Potom jsem však na nějaký čas „odšela z oboru“ s tím, že výroba keramických doplňků se pro mě stala koníčken. Postupně jsem se jí však začala věnovat stále více. Zlom nastal na mateřské dovolené, kdy přišly na řadu první pokusy zahradních soch z keramiky a kovu, o které byl velký zájem mezi lidmi. Od té doby si říkám, jaké to mám štěstí, když se moje vášeň stala zároveň mou prací na plný úvazek. V průběhu roku 2017 byly mé plastiky k vidění na dvou výstavách – v olomoucké Galerii Anděl a brněnském Place store.

Ráda kombinuji různé techniky keramické výroby s dalšími materiály. Především se jedná o kovy (od železa až po nerez), experimentuji však také s kamenem a dřevem. Líbí se mi, že zahradní dekorace dostávají teprve po roce svoji patinu díky povětrnostním vlivům, tím se dotváří jejich jedinečnost. Materiály, ze kterých keramiku vyrábím, mají veškeré potřebné certifikáty. Bytové doplňky jako mísy, vázy či umyvadla, jsou z hygienického hlediska vhodné pro styk s potravinami.

Umělecká keramika Ivona Spurná